CORAL

CORAL

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 187]

Ciasto truskawkowo-limonkowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bazą jest tu ciasto francuskie, które wspaniale komponuję się z truskawkami i limonką. Masa to serek mascarpone z syropem klonowym.

Ciasto truskawkowo-limonkowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto truskawkowo-limonkowe

 

  • ciasto francuskie 20 X 25 cm
  • serek mascarpone 250 g
  • mleko 3-4 łyżki
  • syrop klonowy 1 -1,5 łyżki
  • 1 limonka
  • truskawki ok. 10 sztuk

Sposób przygotowania:

Ciasto truskawkowo-limonkowe
Z ciasta francuskiego wycinamy prostokąt 25 X 20 cm, z reszty wycinamy 1,5-2 cm paski i zakrywamy boki ciasta. Ja jeszcze na rogi wycięłam listki.

Ciasto pieczemy w 25 minut w 180-190 C. Studzimy i kruszymy środek ciasta robiąc miejsce na nadzienie.

Serek mieszamy i stopniowo dolewamy mleko , syrop klonowy i sok z limonki.

Gotową masą wypełniamy środek ciasta.

Truskawki kroimy w ćwiartki i pod lekki skosem układamy na masie serowej.

Wierzch posypujemy startą skórką z limonki.
Ciasto truskawkowo-limonkowe
Przekrój ciasta francuskiego z truskawkami i limonką