CORAL

CORAL

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 187]

Torcik kawowo-truskawkowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Świetny torcik na niedzielę. Biszkopt migdałowy zawsze wszystkim smakuje, do tego kawowa bita śmietana i truskawki.

Torcik kawowo-truskawkowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Torcik kawowo-truskawkowy

biszkopt migdałowy

śmietana kawowa

  • śmietana 30 % 200 ml
  • kawa rozpuszczalna 1 łyżka
  • syrop klonowy 1,5-2 łyżki

owoce

Sposób przygotowania:

Torcik kawowo-truskawkowy
Biszkopt migdałowy.

Całe jajka ubijamy z cukrem do białości. Potem mieszamy ręcznie dodając po łyżce mąkę wymieszaną z migdałami. Ciasto przekładamy do okrągłej wysmarowanej formy 20 cm

i pieczemy ok. 20 minut w 170-160 C. Studzimy.

Ubijamy schłodzoną śmietanę , dodajemy syrop klonowy i kawę.

Ostudzony biszkopt smarujemy dżemem lub powidłami, naokoło rozkładamy połówki truskawek, w w środku plasterki banana skropionego sokiem z cytryny.

Śmietanę nakładamy wzdłuż boków i pomiędzy truskawkami, natomiast środek cały wypełniamy śmietaną. Ozdabiamy truskawkami i plastrami banana.

Najlepiej jest schłodzić go w lodówce.
Torcik kawowo-truskawkowy
w przekroju widać warstwy dżemu, owoców i śmietany
Torcik kawowo-truskawkowy
Migdałowy biszkopt smarujemy dżemem i rozkładamy owoce