Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 361]

Tarta z truskawkami i kremem mascarpone

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna tarta z dodatkiem świeżych truskawek i kremu mascarpone z białą czekoladą. Nikt jej się nie oprze.

Tarta z truskawkami i kremem mascarpone Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tarta z truskawkami i kremem mascarpone

Kruche ciasto:

Krem:

Wierzch:

  • 30 dag truskawek
  • opcjonalnie posypka czekoladowa

Sposób przygotowania:

Tarta z truskawkami i kremem mascarpone

Przygotowanie ciasta:

Tarta z truskawkami i kremem mascarpone
Kopiec z mąki, soli i masła z dodatkiem jajka- ciasto na tartę

Przesianą mąkę wysypać na stolnicę lub blat. Wsypać sól, cukier puder i dodać pokrojone na kawałki masło. Posiekać.

Uformować kopiec, wbić jajo, zagnieść ciasto, owinąć je w folię i odłożyć na 45 minut do lodówki.

Pieczenie ciasta:

Tarta z truskawkami i kremem mascarpone
Ciasto na tartę z truskawkami przed upieczeniem

Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy i ostrożnie za pomocą natartego mąką wałka przenieść na wysmarowaną masłem formę do tarty o średnicy 26 cm.

Wylepić formę, ciasto po nakłuwać często widelcem, piec na rumiano w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (20-25 minut). Ostudzić.

Przygotowanie kremu:

Tarta z truskawkami i kremem mascarpone
Krem z serka mascarpone, śmietany i czekolady

Czekoladę zetrzeć na tarce o małych oczkach. Śmietanę ubić na sztywno, wsypać czekoladę, ciągle mieszając dodawać mascarpone. Wymieszać, aby nie było grudek.

Krem wyłożyć równomiernie na zimne ciasto, na wierzchu ułożyć umyte, dokładnie osuszone, pozbawione szypułek i pokrojone na ćwiartki truskawki. Posypać posypką. Smacznego!