Sposób przygotowania:
Tarta z truskawkami i kremem mascarponePrzygotowanie ciasta:
Przesianą mąkę wysypać na stolnicę lub blat. Wsypać sól, cukier puder i dodać pokrojone na kawałki masło. Posiekać.
Uformować kopiec, wbić jajo, zagnieść ciasto, owinąć je w folię i odłożyć na 45 minut do lodówki.
Pieczenie ciasta:
Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy i ostrożnie za pomocą natartego mąką wałka przenieść na wysmarowaną masłem formę do tarty o średnicy 26 cm.
Wylepić formę, ciasto po nakłuwać często widelcem, piec na rumiano w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (20-25 minut). Ostudzić.
Przygotowanie kremu:
Czekoladę zetrzeć na tarce o małych oczkach. Śmietanę ubić na sztywno, wsypać czekoladę, ciągle mieszając dodawać mascarpone. Wymieszać, aby nie było grudek.
Krem wyłożyć równomiernie na zimne ciasto, na wierzchu ułożyć umyte, dokładnie osuszone, pozbawione szypułek i pokrojone na ćwiartki truskawki. Posypać posypką. Smacznego!