k06ut

k06ut

Kucharz
[Przepisów: 9]

Płonące lody

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

... Płonące lody

Płonące lody

Składniki:

Płonące lody

 

  • 6 kulek lodów waniliowych
  • 6 kulek lodów owocowych
  • 2 kiwi
  • duży banan
  • 6 łyżek sezonowych, miękkich owoców(maliny, truskawki, pozimki, czarne jagody)
  • szklanka smietany kremowej
  • 6 kostek cukru królewskiego
  • 6 kawałków królewskiego wafla, nieco większych od kostek cukru
  • łyżka spirytusu

Sposób przygotowania:

Płonące lody
Na spodzie pucharków rozkładamy kulki lodów posypujemy drobnymi owocami. Na nich formujemy zgrabny kopczyk z ubitej na gęsty puch śmietany, obkladamy plasterkami kiwi i bananów. Na czubku śmietanowego kopczyka kładziemy suchy wafel, na nim nasączoną spirytusem kostkę cukru i, wnosząc deser na stół cukrowe kostki zapalamy. Lody prezentuja się najpiękniej, gdy podajemy je o zmierzchu.