suri29

suri29

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 223]

Płotki z frytkami i surówką.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Na piątkowy obiad polecam płotki smażone z cebulką i papryką.

Płotki z frytkami i surówką. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Płotki z frytkami i surówką.

 

  • Płotki ok 2, 3 na osobę;
  • 1 duża cebula;
  • 1/2 papryki;
  • sok z cytryny;
  • natka pietruszki;
  • 1 ząbek czosnku;
  • sól, pieprz
  • olej lub oliwa do smażenia;
  • kapusta kiszona;
  • frytki lub ziemniaki.

Sposób przygotowania:

Płotki z frytkami i surówką.
Ryby patroszymy i myjemy, następnie osuszmy ręcznikiem papierowym. Skrapiamy ryby sokiem z cytryny i następnie nacieramy solą i pieprzem z każdej strony, czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z drobno posiekaną natką pietruszki i nacieramy ryby od środka. Wkładamy do lodówki na ok 30 min. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i kładziemy ryby oraz pokrojoną w ćwiartki cebulę i paprykę, Smażymy ok 15-20 min. Podajemy z surówką z kiszonej kapusty i frytkami lub ziemniakami.
Płotki z frytkami i surówką.
Przygotowujemy potrzebne składniki do przygotowania potrawy.
Płotki z frytkami i surówką.
Ryby smażymy na oleju lub oliwie z cebulką i papryką,