Płotka jest bardzo popularnym w Polsce gatunkiem ryby z rodziny karpiowatych. Jej największą zaletą jest łatwa dostępność, bowiem występuje we wszystkich słodkich wodach w Polsce: w rzekach, jeziorach w stawach, a także w Bałtyku.

Występowanie płoci

Płoć podobnie jak karp jest rybą słodkowodną, której największą wadą jest duża ilość, trudnych do pozbycia się, ości. Ich obecność rekompensuje jednak wspaniały i niezwykle delikatny smak ryby. Z racji tego, że mięso płotki jest bardzo chude jest ono polecane osobom dbającym o linię.

Dodatki do ryby

Potencjał smakowy tkwiący w płoci najlepiej wydobywa smażenie jej z dodatkiem ulubionych przypraw. Jej aromat doskonale oddaje koperek, estragon, majeranek, rozmaryn i kumin. Oponentom rybiego zapachu bardziej przypadnie ryba do gustu, gdy skropią ją odrobiną soku z cytryny lub gdy podadzą ją w zalewie octowej.

Przyrządzanie płoci

Innym sposobem przyrządzenia płoci jest zapiekanie jej z odrobiną masła. Tak przygotowana ryba dobrze smakuje podawana z sosami, zwałaszcza  zwłaszcza koperkowym pomidorowym. Ryby słodkowodne, w tym także płoć, idealnie sprawdzają się w zupach rybnych. Ich właściwości rozgrzewające szczególnie docenia się w okresie jesienno-zimowym.

Wartości odżywcze płoci

Płoć jest rybą bogatą w kwasy tłuszczowe omega-3, wpływające korzystnie na układ krążenia i poprawiające kondycję skóry, włosów i paznokci. Ponadto ryba ta zawiera dużo witamin, zmniejszających ryzyko nowotworów i usprawniających pracę mózgu.

Jesiotr

Jesiotr

Jesiotr praktycznie nie zawiera ości, ma delikatny smak i smaczny kawior. Mięso jesiotra jest najczęściej używane do zupy rybnej z koperkiem i czosnkiem lub bulionu. Można go również faszerować i przyrządzać w galarecie z dodatkiem żelatyny i gotowanych warzyw. Pieczony jesiotr z piekarnika bądź patelni będzie bardziej aromatyczny, jeśli zamarynuje się go na kilka godzin w zalewie z soku z cytryny i świeżych ziół. Jesiotra kupuje się w tuszkach lub filetach, a mięso nadaje się do wędzenia.

Szczupak

Szczupak

Szczupak jest rybą o delikatnym, jasnym mięsie, która stanowi smaczne połączenie z rozmaitymi sosami, np. koperkowym lub chrzanowym. Prawdziwym przysmakiem jest szczupak faszerowany. Do przygotowania farszu nierzadko wykorzystuje się pieczywo, kaszę manną i cebulę. Wyśmienitą przystawką jest szczupak w galarecie z dodatkiem warzyw: zielonego groszku i kukurydzy konserwowej, marchewki, pora czy konserwowego ogórka. Doskonałą propozycją rodzinnego obiadu jest szczupak smażony w złocistej panierce lub pieczony w pomidorach.

Karp

Karp

Karp to ryba słodkowodna serwowana na polskich stołach głównie w Boże Narodzenie. Tradycyjny wigilijny karp jest zazwyczaj obtoczony w mące i smażony na maśle. Inne popularne świąteczne danie to karp w galarecie podawany na zimno w formie przekąski. Znany jest także przepis na karpia po żydowsku, czyli rybę na słodko z rodzynkami i migdałami. Karpia można podawać nie tylko z okazji świąt. Na co dzień doskonale sprawdzi się karp pieczony lub karp w śmietanie.

Lin

Lin

Lin to ryba z rodziny karpiowatych. Zamieszkuje przede wszystkim płytkie zbiorniki śródlądowe. Hoduje się go także w stawach. Przeciętny dorosły osobnik ma wielkość ok. 30-40 cm i wagę od 1 do 2 kg. Lina można wędzić, piec, gotować, dusić i smażyć. Doskonale smakuje w sosie koperkowym i śmietanowym. Delikatny i kremowy sos śmietanowy do lina przyrządza się ze słodkiej śmietany 30-procentowej. Duszoną lub pieczoną rybę polewa się takim sosem tuż przed podaniem. Danie można udekorować natką zielonej pietruszki lub gałązką rozmarynu.

Halibut

Halibut

Halibut to delikatna w smaku ryba, którą można usmażyć w chrupiącej panierce, upiec na grillu lub w piekarniku, np. w folii aluminiowej albo rękawie do pieczenia. Rybę, przed smażeniem czy pieczeniem, należy umyć, osuszyć i natrzeć przyprawami, np. solą, pieprzem, estragonem, tymiankiem, oregano, czosnkiem albo koprem. Wędzony halibut to dobry dodatek do sałatek i makaronów, np. spaghetti. Z wędzonej ryby można też zrobić pastę do smarowania pieczywa.

Łosoś

Łosoś

Łosoś jest popularną rybą morską, która słynie z różowo-pomarańczowego koloru mięsa. Produkt można piec, smażyć, gotować (w wodzie i na parze), grillować, marynować i wędzić. Ryba świetnie sprawdzi się jako składnik sałatek, past kanapkowych, sosów, zapiekanek, zup oraz farszów. Łosoś pieczony stanowi smaczne i sycące danie obiadowe. Filety z ryby należy umyć, natrzeć oliwą z sokiem cytrynowym i oprószyć solą oraz pieprzem. Mięso piecze się przez kwadrans. Łosoś pieczony dobrze komponuje się z ryżem i grillowanymi warzywami.

Dorsz

Dorsz

Dorsz jest morską rybą drapieżną. Jego mięso ma delikatny smak, sprężystą konsystencję, piękny biały kolor i jest bardzo chude. Dorsz upieczony w marynacie w formie pasty z ziół, np. natki pietruszki lub koperku, cytryny i czosnku, jest przepyszny. To najlepsza ryba do gotowania np. w bulionie warzywnym. Dorsz w galarecie z białego wina świetnie smakuje, gdy uprzednio zostanie uparowany, uwędzony lub usmażony z tymiankiem. Można go również smażyć w klasycznej panierce z mąki lub jajka i mąki oraz bułki tartej.

Polecane przepisy do kategorii Płoć

Znaleźliśmy 20 przepisów w kategorii Płoć

Plotki w occie

Plotki w occie

zewa zewa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Smażone płotki

Smażone płotki

zewa zewa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Złote Płocie

Złote Płocie

evita0007 evita0007
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Rybka smażona

Rybka smażona

szewczyk szewczyk

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Złote rybki

Złote rybki

pacpaw pacpaw
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

płotki grillowane

płotki grillowane

p.jola1 p.jola1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: