IwonaDD

IwonaDD

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 59]

Mullet smażony z frytkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne małe morskie rybki smażone, podane w klasycznej wersji fish&chips, czyli z frytkami. Czy może być coś lepszego podczas wakacji nad morzem?

Mullet smażony z frytkami

Składniki:

Mullet smażony z frytkami

 

  • 500 g małych ryb mullet (można użyć innych)
  • mąka do obtoczenia
  • 300g ziemniaki
  • 1 l olej do głębokiego smażenia
  • cytryna do skropienia
  • sól do smaku

 

Sposób przygotowania:

Mullet smażony z frytkami
Ryby oczyścić z łusek i wypatroszyć zostawiając je w całości.Dokładnie opłukać i osuszyć. Ziemniaki obrać i pokroić w słupki (tak jak na frytki). Olej rozlać w dwa naczynia, jedno do ryb, drugie do frytek. Olej do frytek rozgrzać do temp. 180-190 stopni. Dodać pokrojone ziemniaki i smażyć do zarumienienia. Gdy frytki juz dochodzą rozgrzać olej do ryb. Ryby obtoczyć w mące i wrzucać na gorący olej, smażyć ok.3-4 minut ( w zaleznosci od wielkosci); Zarówno frytki jak i ryby odsączyć z oleju na reczniku papierowym. Posolić i wykładac na talerze. Ryby dodatkowo można skropić cytryną jeśli ktos lubi; Smacznego!

Tagi:

ryba ryby