Sposób przygotowania:
Pływające jajka z pieczarkami
Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju. Zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Pieczarki pokroić w półplasterki, dodać do cebuli i usmażyć je. Jak prawie cały płyn z grzybów odparuje,doprawić je do smaku solą i pieprzem. Specjalne foremki do gotowania jajek (4 foremki) wyłożyć plasterkami wędzonej szynki. Do każdej foremki z szynką wbić po jednym jajku. Gorące, usmażone pieczarki rozłożyć na jajkach w foremkach. Posypać je pokruszonym serem. W garnku zagotować wodę (ma ona sięgać na ok. 4 cm). Do gotującej się wody ostrożnie włożyć foremki z jajkami. Garnek przykryć. Jajka gotować na średnim ogniu ok. 15 minut (do uzyskania przez jajka odpowiedniej konsystencji). Foremki z ugotowanymi jajkami ostrożnie wyjąć z wody, uważać, żeby się nie poparzyć. Jajka wyjąć z foremek. Można je podawać z dowolnym sosem, np. z majonezem i ketchupem.