Weroniczka

Weroniczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 148]

Po włosku z pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Nowa i bardzo ciekawa odsłona włoskiej sałatki

Po włosku z pomidorami

Składniki:

Po włosku z pomidorami

 

  • 2 szkl. ryżu
  • 6 połówek suszonych pomidorów marynowanych w oliwie
  • 4 łyżki czarnych oliwek
  • 10 dag. sera mozzarella w małych kulkach
  • kilka gałązek bazylii
  • 5 łyżek białego octu winnego
  • sól ,pieprz i cukier
  • 10 łyżek oliwy
  • rukola
  • 30 dag. pomidorków

 

Sposób przygotowania:

Po włosku z pomidorami
Ryż ugotuj wg. przepisu na opakowaniu.
Suszone pomidory osącz, potnij w paseczki. Bazylię opłucz i posiekaj. Ocet utrzyj z solą, pieprzem i cukrem. Dolej oliwę i ubij na jednolity sos. Dołóż bazylię i wymieszaj.
Ryż wymieszaj z pomidorkami, mozzarellą i oliwkami. Polej bazyliowym winegretem, wymieszaj. Następnie dodaj pokrojone na cząstki pomidorki i listki rukoli, delikatnie wymieszaj.