marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Podpłomyki z cieciorki.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Wszystkie składniki wymieszać mikserem na elastyczną masę i odstawić.Potem wyrabiać rękami,podzielić na 2 części,wałkując placki.Przypiekać

Podpłomyki z cieciorki.

Składniki:

Podpłomyki z cieciorki.

 

  • 100 g.mąki z cieciorki,
  • 100g.mąki pszennej,
  • 100 g.mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 1 łyżka soli,1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego,
  • 150 ml.ciepłej wody,
  • trochę mąki do podsypania stolnicy.

Sposób przygotowania:

Podpłomyki z cieciorki.
Do miski dać 3 rodzaje mąki,wodę,sól i pieprz kajeński.Wyrobić to
wszystko mikserem ręcznym na elastyczną masę.Nakryć ściereczką i odstawić na pół godziny.Stolnicę posypać mąką i wyrabiać ciasto z 5 min.Podzielić je na 2 części i tworzyć z nich wałeczki,które rozwałkować na średnie placuszki.Przykryć je ściereczką i odstawić na 10 min.Potem znów rozwałkować na nieco większe placki.Patelnię teflonową rozgrzać i podpiekać na
niej placki przez 15 sek.aż pojawią się na nich pęcherzyki powiet-
-rza.Chlebki są dobre jak pojawią się na nich brązowe plamki.