szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Podsmażane ziemniaczki w plasterkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Ziemniaki do obiadu nie muszą codziennie smakować tak samo, warto dla odmiany przyprawić i podsmażyc.

Podsmażane ziemniaczki w plasterkach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Podsmażane ziemniaczki w plasterkach

 

 

Sposób przygotowania:

Podsmażane ziemniaczki w plasterkach
Ziemniaki obieramy i kroimy na grube plastry. Plastry ziemniaczane gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Muszą być miękkie, ale nie mogą się rozpadać. Ziemniaki po ugotowaniu odcedzamy i odparowujemy. Ziemniaki posypujemy solą, suszoną pietruszką, papryką i ulubionymi ziołami, u mnie prowansalskie. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej przyprawione ziemniaki. Po nałożeniu na talerze posypujemy drobno posiekanym koperkiem.
Podsmażane ziemniaczki w plasterkach
Ziemniaki obieramy i kroimy w grube plastry
Podsmażane ziemniaczki w plasterkach
Po odparowaniu posypujemy ziemniaki przyprawami
Podsmażane ziemniaczki w plasterkach
Podsmażamy na rozgrzanej oliwie mieszajac
Podsmażane ziemniaczki w plasterkach
Po przełozeniu na talerze posypujemy posiekanym koperkiem