agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Podstawowe ciasto drożdżowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Ciasto drożdżowe, które zawsze się udaje

Podstawowe ciasto drożdżowe

Składniki:

Podstawowe ciasto drożdżowe

 

Sposób przygotowania:

Podstawowe ciasto drożdżowe
Przygotować składniki na ciasto drożdżowe. Przesiać mąkę na drobnym sicie, następnie w środku mąki zrobić ręką niewielkie wgłębienie, wsypać drożdże, podgrzać mleko, wlać letnie mleko, dodać sparzone wcześniej jajka kurze, sól, margarynę mleczną, cukier. Wymieszać wszystkie składniki a następnie dokładnie wyrobić ciasto drożdżowe na jednolitą, delikatną i sprężystą konsystencję. Włożyć ciasto do miski, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na około 30-40 minut aby wyrosło. Po wyrośnięciu ponownie wyrobić ciasto, następnie z ciasta można upiec bułeczki z nadzieniem lub ciasto z owocami, wówczas należy je rozłożyć równomiernie w blaszce, piec około 40 minut w temperaturze około 180 stopni C. Na ciasto można wykonać kruszonkę.