Sposób przygotowania:
Podstawowe ciasto drożdżowe
Przygotować składniki na ciasto drożdżowe. Przesiać mąkę na drobnym sicie, następnie w środku mąki zrobić ręką niewielkie wgłębienie, wsypać drożdże, podgrzać mleko, wlać letnie mleko, dodać sparzone wcześniej jajka kurze, sól, margarynę mleczną, cukier. Wymieszać wszystkie składniki a następnie dokładnie wyrobić ciasto drożdżowe na jednolitą, delikatną i sprężystą konsystencję. Włożyć ciasto do miski, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na około 30-40 minut aby wyrosło. Po wyrośnięciu ponownie wyrobić ciasto, następnie z ciasta można upiec bułeczki z nadzieniem lub ciasto z owocami, wówczas należy je rozłożyć równomiernie w blaszce, piec około 40 minut w temperaturze około 180 stopni C. Na ciasto można wykonać kruszonkę.
msewka
Używam świeżych drożdży,jakoś bardziej lubię.A i tłuszczu daje połowę twojej porcji na 1 kg mąki i 0,5 l mleka+10 dag drożdży świeżych.
Ale każdy ma swój sposób i ważne by efekt był pozytywny a ciasto smakowało.Pozdrawiam!
msewka