Sposób przygotowania:
Sernikowa Panna Cotta z szafranem
Galaretkę truskawkową rozpuścić w 300 ml wrzącej wody, połowę wlać do formy, a gdy przestygnie ułożyć w niej plasterki truskawek, aby stężała wstawić formę do lodówki. (galaretka będzie górą deseru). Resztę rozpuszczonej galaretki wymieszać z zawartością mniejszej saszetki (bazą do sosu) i 2 łyżkami śmietany. Wylać tak przygotowaną masę na stężałą galaretkę z truskawkami. Zawartość większej saszetki Pomysł na Panna Cotta wymieszać ze śmietaną i wlać do rondelka, dodać nitki szafranu, wymieszać trzepaczką i podgrzać, doprowadzić do wrzenia, wymieszać, a jak zgęstnieje, odstawić. W między czasie utrzeć mikserem twaróg śmietankowy z cukrem pudrem, następnie dodać przygotowany miks ze śmietany, szafranu i Pomysłu na Panna Cotta, rozpuszczoną w 2 łyżkach wrzątku żelatynę i zmiksować do uzyskania jednolitej masy, którą następnie wyłożyć jako 3 warstwę do formy. Wokół rantu formy wcisnąć do środka masy połówki plasterków truskawek, plasterki truskawek ułożyć również na całym spodzie. Formę zamknąć, odwrócić i wstawić na kilka godzin do lodówki. Gdy deser jest zastygnięty, otworzyć górną część formy, wpuścić do formy powietrze, aby całość delikatnie odkleiła się od formy i opadła na talerz. Do dekoracji do środka deseru włożyć całe truskawki wraz z szypułkami. Po rozkrojeniu deseru, widać w jego strukturze żółte punkty z szafranu.
marietta