Sposób przygotowania:
Pogacze twarogowe z żółtym seremCiasto:
Twaróg podusić za pomocą widelca i dokładnie wyrobić z pozostałymi składnikami.
Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce - około 1 godzinę.
Przygotowani pogaczy:
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 1-1,5 cm - w razie potrzeby podsypywać mąką.
Z placka wykrawać kółka o średnicy 4-5 cm.
Każdy krążek ułożyć (zachowując duże odstępy) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch bułeczek posmarować rozbełtanym jajkiem i obficie posypać startym serem.
(Można też oprószyć ulubionymi przyprawami.)
Pieczenie:
Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 15 minut w 200 stopniach.
(Do uzyskania rumianego koloru.)