2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Schab z pastą jajeczną w galarecie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 3/5 głosów: 5

Rewelacyjne nadziewane mięsko z gotowanego schabu z pastą jajeczną , pod warstwą drobiowej galaretki, idealnie nadaje się na świąteczny stół ale nie tylko, dzięki galarecie mięso nie wysycha jest soczyste i bardzo smaczne, polecam!

Schab z pastą jajeczną w galarecie

Składniki:

Schab z pastą jajeczną w galarecie

 

  • 8 grubych plastrów schabu gotowanego lub pieczonego
  • 5 jaj
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka chrzanu ze słoiczka
  • pęczek natki pietruszki lub szczypiorku
  • 1/2 litra domowego rosołu drobiowego
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • sól morska do smaku
  • świeżo mielony pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Schab z pastą jajeczną w galarecie

ETAP 1:

Schab z pastą jajeczną w galarecie
z jajek chrzanu i majonezu robimy pastę jajeczną

Jajka gotujemy na twardo, obieramy, studzimy, ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach, dodajemy posiekaną natkę pietruszki lub szczypiorek, chrzan oraz majonez, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, mieszamy na jednolitą pastę.

ETAP 2:

Schab z pastą jajeczną w galarecie
nadziewamy plastry schabu pastą i zalewamy galaretą

W każdym grubym plastrze schabu robimy nacięcia tak aby powstała kieszonka.Nadziewamy schab pastą, lekko dociskamy, układamy w szklanym naczyniu, każdy plaster obok siebie.

W gorącym rosole rozpuszczamy żelatynę , dodajemy biały ocet winny i ewentualnie doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, odstawiamy do wystygnięcia, gdy galaretka zaczyna lekko tężeć, delikatnie wylewamy na plastry schabu, dekorujemy natką pietruszki i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Smacznego!


Tagi:

mięso schab