Sposób przygotowania:
Razowe pierogi z czereśniamiETAP 1
Mąki przesiewamy na stolnicę. Dokładamy do nich jajko, sól, olej, wodę.
ETAP 2
Energicznie zarabiamy ciasto. Gotowe wałkujemy na grubość około 3 mm i wykrawamy z niego koło ( np. od szklanki).
ETAP 3
Na każde koło nakładamy nadzienie
ETAP 4
Sklejamy pierogi. Tak przygotowane pierogi gotujemy około 4 minuty w osolonej wodzie. Odcedzamy.
Podajemy polane śmietaną i posypane cukrem.
ETAP 5
FARSZ:Czereśnie myjemy, osuszamy, usuwamy ogonki i drylujemy. Ser ucieramy z żółtkiem i ok 1/6 ilości przygotowanych czereśni. Dokładamy cukier waniliowy. Całość słodzimy do smaku. Czereśniowy serek wykładamy na wycięte z ciasta koła. Na ser wykładamy po 1-2 czereśnie. Sklejamy pierogi.
Magdalena88