jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1971]

Razowe pierogi z czereśniami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Tradycyjne polskie pierogi smakują w każdym wydaniu. Tym razem ciasto wzbogaciłam mąką razową, a do farszu poza owocami użyłam białego sera. Tym prostym sposobem otrzymałam pyszny, letni obiadek!

Razowe pierogi z czereśniami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Razowe pierogi z czereśniami

CIASTO;

  • 2 szklanki mąki pszennej (typ 450),
  • 1 szklanka mąki pszennej razowej (typ 1850)
  • ok ¾ -1 szklanki gorącej wody,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki oleju,
  • Szczypta soli,
  • szczypta proszku do pieczenia

FARSZ:

  • 400 g sera białego,
  • 1 żółtko,
  • Cukier do smaku,
  • Cukier waniliowy,
  • około 300 gram dojrzałych czereśni,

DODATKOWO;

Sposób przygotowania:

Razowe pierogi z czereśniami

ETAP 1

Razowe pierogi z czereśniami
Mąki przesiewamy na stolnicę. Dokładamy do nich jajko, sól, olej, wodę.

Mąki przesiewamy na stolnicę. Dokładamy do nich jajko, sól, olej, wodę.

ETAP 2

Razowe pierogi z czereśniami
Energicznie zarabiamy ciasto.

Energicznie zarabiamy ciasto. Gotowe wałkujemy na grubość około 3 mm i wykrawamy z niego koło ( np. od szklanki).

ETAP 3

Razowe pierogi z czereśniami
Na każde koło nakładamy nadzienie : ser oraz owoce

Na każde koło nakładamy nadzienie

ETAP 4

Razowe pierogi z czereśniami
Po nałożeniu nadzienia sklejamy pierogi

Sklejamy pierogi. Tak przygotowane pierogi gotujemy około 4 minuty w osolonej wodzie. Odcedzamy.
Podajemy polane śmietaną i posypane cukrem.

ETAP 5

Razowe pierogi z czereśniami
Ser urabiamy z żółtkiem, czereśniami i cukrem

FARSZ:Czereśnie myjemy, osuszamy, usuwamy ogonki i drylujemy. Ser ucieramy z żółtkiem i ok 1/6 ilości przygotowanych czereśni. Dokładamy cukier waniliowy. Całość słodzimy do smaku. Czereśniowy serek wykładamy na wycięte z ciasta koła. Na ser wykładamy po 1-2 czereśnie. Sklejamy pierogi.