Sposób przygotowania:
Pełnoziarniste pierogi z kapustą i grochem
Kapustę przekładamy do garnka, dodajemy ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz listki laurowe. Wlewamy wodę, i gotujemy do miękkości na małym ogniu, odcedzamy i pozostawiamy do ostudzenia.
Groch wsypujemy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, odcedzamy i pozostawiamy do ostudzenia. Cebulę i boczek kroimy w drobna kostkę, podsmażamy na oleju.
Kapustę odciskamy z nadmiaru wody, drobno siekamy, dodajemy do podsmażonej cebuli z boczkiem i grochu.
Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem. Na stolnicę wsypujemy mąkę, wlewamy wodę wymieszaną z jajkiem i olejem, zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto.
Ciasto podsypujemy mąką, dość cienko wałkujemy, za pomocą metalowej obręczą wycinamy kółka.
Nakładamy porcję farszu i zlepiamy pierogi robiąc ozdobną falbankę, pierogi układamy na stolnicy
posypanej mąką.
Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju przez 3-4 minuty od momentu zagotowania.
Odcedzamy za pomocą durszlaka i układamy na półmisku.
Groch wsypujemy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, odcedzamy i pozostawiamy do ostudzenia. Cebulę i boczek kroimy w drobna kostkę, podsmażamy na oleju.
Kapustę odciskamy z nadmiaru wody, drobno siekamy, dodajemy do podsmażonej cebuli z boczkiem i grochu.
Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem. Na stolnicę wsypujemy mąkę, wlewamy wodę wymieszaną z jajkiem i olejem, zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto.
Ciasto podsypujemy mąką, dość cienko wałkujemy, za pomocą metalowej obręczą wycinamy kółka.
Nakładamy porcję farszu i zlepiamy pierogi robiąc ozdobną falbankę, pierogi układamy na stolnicy
posypanej mąką.
Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju przez 3-4 minuty od momentu zagotowania.
Odcedzamy za pomocą durszlaka i układamy na półmisku.
Justi2401
mysza75