bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Pełnoziarniste pierogi z kapustą i grochem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pierogi bardzo lubię z różnymi farszami, nie mogę jeść mąki białej więc przygotowałam takie oto pyszne i sycące pierogi z mąki orkiszowej razowej.

Pełnoziarniste pierogi z kapustą i grochem

Składniki:

Pełnoziarniste pierogi z kapustą i grochem

 

  • Ciasto:
  • 0,5 kilogram mąki orkiszowej razowej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 4 łyżki oleju
  • Szczypta soli

 

  • Farsz:
  • 1 kilogram kiszonej kapusty
  • 200 gram grochu żółtego
  • 200 gram boczku
  • 1 cebula
  • Olej do smażenia
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarna pieprzu
  • Sól, pieprz

 

  • Dodatkowo
  • Mąką do podsypania

Sposób przygotowania:

Pełnoziarniste pierogi z kapustą i grochem
Kapustę przekładamy do garnka, dodajemy ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz listki laurowe. Wlewamy wodę, i gotujemy do miękkości na małym ogniu, odcedzamy i pozostawiamy do ostudzenia.

Groch wsypujemy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, odcedzamy i pozostawiamy do ostudzenia. Cebulę i boczek kroimy w drobna kostkę, podsmażamy na oleju.

Kapustę odciskamy z nadmiaru wody, drobno siekamy, dodajemy do podsmażonej cebuli z boczkiem i grochu.

Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem. Na stolnicę wsypujemy mąkę, wlewamy wodę wymieszaną z jajkiem i olejem, zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto.

Ciasto podsypujemy mąką, dość cienko wałkujemy, za pomocą metalowej obręczą wycinamy kółka.

Nakładamy porcję farszu i zlepiamy pierogi robiąc ozdobną falbankę, pierogi układamy na stolnicy

posypanej mąką.

Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju przez 3-4 minuty od momentu zagotowania.

Odcedzamy za pomocą durszlaka i układamy na półmisku.