Sposób przygotowania:
Pierogi żytnie z kapustą i pieczarkami
Pieczarki ugotować w lekko osolonej wodzie, odsączyć. Ugotowaną i odciśnięta kiszoną kapustę przepuścić przez maszynkę, podobnie pieczarki. Farsz doprawić przyprawami do smaku.
Do wymieszanych obu mąk i soli wbić jajo i wlać ciepłą wodę, zagnieść ciasto.
Ciasto rozwałkować i wykrawać z niego krążki. Nakładać na środek każdego krążka nadzienie i dokładnie zlepiać pierogi. Wrzucać pierogi na wrzącą osolona wodę. Gdy pierogi wypłyną na wierzch, gotować jeszcze 2 minuty.
Okraszać smażoną cebulką.
Do wymieszanych obu mąk i soli wbić jajo i wlać ciepłą wodę, zagnieść ciasto.
Ciasto rozwałkować i wykrawać z niego krążki. Nakładać na środek każdego krążka nadzienie i dokładnie zlepiać pierogi. Wrzucać pierogi na wrzącą osolona wodę. Gdy pierogi wypłyną na wierzch, gotować jeszcze 2 minuty.
Okraszać smażoną cebulką.