SUPERPRZEPIS

Pogrillowe pierogi z kurczakiem i cukinią

  • monikaT83
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 230
         
ocena: 2/5 głosów: 3
Pogrillowe pierogi z kurczakiem i cukinią Więcej zdjęć (3)

Pewnie nie jednokrotnie zostaje Wam jedzenie po grillu, i albo dojadamy na siłę, albo o zgrozo ląduje w koszu...a gdyby tak przerobić na farsz do pierogów? ja tak zrobiłam i nie żałuję, pierożki wyszły przepyszne!

Składniki:

Pogrillowe pierogi z kurczakiem i cukinią

 

  • Ciasto:
  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 60 ml wody
  • ½ pęczka szczawiu+2 łyżki wody
  • ¼ łyżeczki soli

 

  • Farsz:
  • 1 cukinii- 135 g
  • 160 g piersi z kurczaka
  • ½ cebuli
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki sosu teryiaki
  • ½ łyżeczki majeranku
  • Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Pogrillowe pierogi z kurczakiem i cukinią

ETAP 1:

Pogrillowe pierogi z kurczakiem i cukinią
mąkę wymieszać ze szczawiem i wodą i wyrobić

Ciasto:
Do pojemnika blendera przełożyć porwane liście szczawiu. Dodać 2 łyżki wody i zmiksować na pastę.
Do miski wsypać mąkę, dodać sól i rozdrobniony szczaw. Wymieszać.

Stopniowo dolewać wodę i wyrabiać ciasto. Wyrabiać ciasto około 3-4 minut. Następnie przełożyć do miski, przykryć i dać odpocząć około 30-40 minut.

Farsz:

Pogrillowe pierogi z kurczakiem i cukinią
partami piec składniki na grillu a na koniec mięso

Mięso umyć, osuszyć. Rozkroić na 2-3 cienkie płaty. Oprószyć solą. Do miseczki przełożyć sok z cytryny, sos teryiaki oraz majeranek. Dokładnie wymieszać.

Włożyć do miski z marynatą mięso i zostawić na około 30 minut.

Cukinię rozkroić na 3-4 plastry, oprószyć solą i kłaść na rozgrzanym grillu. Piec do miękkości. Cebulę również rozkroić i upiec na grillu. Zdjąć i położyć na talerzu do ostygnięcia.

Mięso partami kłaść na rozgrzany ruszt i piec mięso do ładnego zrumienienia. Zdjąć i również ostudzić.

ETAP 3:

Pogrillowe pierogi z kurczakiem i cukinią
w blenderze wymieszać i zmiksować wszystkie składniki farszu

Zimne składniki farszu przełożyć do pojemnika blendera i zmiksować na gładką pastę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Wykonanie:

Pogrillowe pierogi z kurczakiem i cukinią
na krążkach ciasta układać farsz i lepić pierogi

Ciasto rozwałkować na cienki placek. Ringiem o średnicy 9 cm wycinać okręgi.

Na krążki kłaść po łyżce farszu i zlepiać pierożki. Gotować w osolonym wrzątku.

Podawać z posiekanym koperkiem.


Tagi:

dania pierogi