petronella

petronella

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Pokrzywa zapiekana z pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pokrzywa zapiekana z pomidorami

Pokrzywa zapiekana z pomidorami

Składniki:

Pokrzywa zapiekana z pomidorami

 

  • pomidory, 2 ząbki czosnku, 3/4 szklanki śmietany, 10 dag startego żółtego sera, 2 łyzki masła, sól.

Sposób przygotowania:

Pokrzywa zapiekana z pomidorami
Świezo zerwaną pokrzywę przebrać, oczyścić umyć i włożyć do garnka z niewielką ilością wody. Ogrzewać pod przykryciem około 5 minut. PIlnując, by liście pozostały jędrne, ale starciły zapach surowizny. Odcedzić. Doprawić do smaku solą i zmiażdzonym czosnkiem oraz wymieszac ze śmietaną. Naczynie żaroodporne wysmarować połowa masła, napełnić przygotowaną pokrzywą. przykryc ją pokrojonymi na plastry o grubości 2 cm pomidorami. Wazne aby pomidory były bez skórki. Posypac wiórkami pozostałego masła i serem zółtym. Zapiec w piekarniku nagrzanym na 200 stopni, do momentu az góra sie zrumieni.

Tagi:

sery ser pomidory