KRISTOFE

KRISTOFE

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 336]

Polędwica wołowa z azjatycką nutką.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Mięso rozpuszcza się w ustach a azjatyckie aromaty ukoją nasze podniebienie.

Polędwica wołowa z azjatycką nutką. Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Polędwica wołowa z azjatycką nutką.

 

  • 100 gramów surowej, świeżej polędwicy wołowej,
  • 1 cebula,
  • mała ostra papryczka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • mały plasterek świeżego imbiru,
  • sos sojowy,
  • łyżka musztardy,
  • kilka kropli miodu,
  • 1/2 łyżeczka octu ryżowego,
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • sól, pieprz do doprawienia smaku,
  • dobra oliwa,

 

Sposób przygotowania:

Polędwica wołowa z azjatycką nutką.
Polędwicę wkładamy na chwilę do zamrażarki, pomoże nam to w pokrojeniu cienkich foremnych pasków. Cebulę kroimy na grubą kostkę, imbir, czosnek, paprykę siekamy na drobniutką kostkę. Delikatnie zamrożoną polędwicę wyciągamy z zamrażarki i kroimy w cienkie plasterki, przygotowujemy wok z rozgrzaną oliwą, dodajemy kolejno czosnek, imbir, paprykę oraz cebulę, wszystko rumienimy. Dodajemy cebulę, skrapiamy miodem i dalej smażymy kilka minut, dodajemy polędwicę i pozostałe składniki, smażymy 5 minut, mąkę ziemniaczaną rozrabiamy z małą ilością wody i dodajemy do potrawy aby zagęścić i nadać spójność dania. Wszystko wykładam na biały talerz i życzę SMACZNEGO.
Polędwica wołowa z azjatycką nutką.
Do nagrzanego woka dodajemy czosnek, imbir, psprykę