ewelinuśka

ewelinuśka

Szef Kuchni
[Przepisów: 90]

Polędwica z miso

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Przygotowanie: 30 minut.

Polędwica z miso

Składniki:

Polędwica z miso

 

  • 4 plastry polędwicy wołowej (po 15 dag każdy);
  • 2 łyżki czarnego pieprzu w ziarnach;
  • posiekana szalotka;
  • 4 łyżeczki pasty miso;
  • 4 łyżki sake;
  • 4 garści kiełków rzodkiewki lub soi;
  • sól do smaku.

Sposób przygotowania:

Polędwica z miso
Utłuc w moździerzu szalotkę z pieprzem. Dodać pastę miso i sake, doprawić solą, wymieszać. Rozgrzać grill. Smażyć na nim polędwicę po 5 min. z każdej strony (jeśli trzeba, nieco dłużej). Każdy kawałek posmarować pastą z miso i grillować, aż mięso zbrązowieje. Podawać polędwicę ułożoną na kiełkach.