LuKaSz4761

LuKaSz4761

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 344]

Polędwica z zielonym pieprzem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Dobre przysmaki w dobrej cenie polecam mało składników trochę drogich ale warto dla samego smaku

Polędwica z zielonym pieprzem

Składniki:

Polędwica z zielonym pieprzem

 

  • 800 g polędwicy wołowej
  • 1 łyżka octu
  • 4 łyżki oliwy
  • 100 ml czerwonego wina wytrawnego
  • 1 łyżka zielonego pieprzu
  • sól

Sposób przygotowania:

Polędwica z zielonym pieprzem
Polędwicę wyczyścić z błon opłukać i pokroić na 4 kawałki
ocet dobrze wymieszać z 2 łyżkami oliwy i zalać kawałki polędwicy odstawić w naczyniu polędwice na 3 godzinki

potem na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i smażyć befsztyki po 2 minutach z obu stron potem zmniejszyć ogień i smażyć jeszcze raz po 2 minuty .zdjąć befsztyki z patelni i zawinąć w folię aluminiową na 2,3 minutki
w tym czasie zalewamy tłuszcz z patelni wlać wino i na dużym ogniu odparować ,i na koniec dodać zielony pieprz
potem odwinąć befsztyki z foli i położyć je na patelni smażyć po 30 sekundach z obu stron i gotowe ;)

można podawać danie z sałatą i kartoflami co bardzo polecam jako dodatek