BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Polędwica ze schabu - domowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dzisiaj polecam bardzo smaczną polędwicę ze schabu. Polędwica dojrzewająca przez 4 dni. Przepis bardzo prosty a polędwica bardzo smaczna, delikatna, miękka i krucha.

Polędwica ze schabu - domowa Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Polędwica ze schabu - domowa

 

  • schab około 1,2 kg,
  • sól 1/3 szkl,
  • cukier 1/3 szkl,
  • ząbki czosnku 2 dobrze rozgniecione,
  • papryka mielona ostra 1/2 łyżeczki,
  • papryka mielona słodka 1 łyżeczka,
  • majeranek według uznania,
  • czosnek granulowany 1 łyżeczka,

Sposób przygotowania:

Polędwica ze schabu - domowa
Mięso oczyściłam z tłuszczu, błon i umyłam, a następnie osuszyłam ręcznikiem papierowym. Włożyłam do naczynia z cukrem i ze wszystkich stron natarłam cukrem mięso. Naczynie nakryłam folią i wstawiłam na 24 godziny do lodówki.

Po tym czasie mięso opłukałam z cukru  osuszyłam ręcznikiem papierowym i ponownie włożyłam do naczynia tym razem natarłam mięso ze wszystkich stron solą. Ponownie włożyłam na następne 24 godziny do lodówki.

Po tym czasie mięso znowu opłukałam i osuszyłam. Mięso natarłam rozgniecionym czosnkiem. Wymieszałam wszystkie przyprawy i natarłam nimi mięso. Tak przygotowane mięso włożyłam do siatki wędliniarskiej, związałam końcówki i powiesiłam w kuchni przy piecu na 4 dni.

Obracałam co jakiś czas.

Po 4 dniach można było zajadać.

Po leżakowaniu w cukrze i soli przyprawić można swoimi ulubionymi przyprawami.
Polędwica ze schabu - domowa
Polędwica przygotowana do powieszenia i suszenia