bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Domowy schab suszony

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Przygotowując schab w ten sposób pozyskujemy domową dojrzewającą wędlinką. Podczas suszenia schabu aromat przypraw unosi się po całym domu.

Domowy schab  suszony

Składniki:

Domowy schab suszony

 

  • 1,5 kilograma schabu

 

 

  • 0,5 szklanki cukru

 

  • 3 łyżeczki soli peklowej

 

 

 

 

 

  • 1 łyżka majeranku

Sposób przygotowania:

Domowy schab suszony
Schab przekładamy do miski ,nacieramy cukrem,przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 48 godzin.

Po tym czasie mięso dokładnie płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy solą i solą peklową i wstawiamy do lodówki na 48 godzin. Ponownie mięso dokładnie płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym,nacieramy papryką słodką i ostrą,pieprzem,majerankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.Wstawiamy ponownie do lodówki na 48 godzin.

Po tym czasie mięso przekładamy do pończochy i zawieszamy w przewiewnym suchym i ciepłym miejscu.Pozostawiamy na 5 -7 dni.

Po tym czasie schab wyjmujemy z pończochy.Schab wstawiamy na 24 godziny do lodówki. 

Tagi:

schab