Sposób przygotowania:
Schab suszony w czosnku niedźwiedzimprzygotowanie
Schab myjemy, osuszamy i oczyszczamy z tłuszczu i błonek.
Mięso przekładamy do pojemnika i posypujemy cukrem, dokładnie obtaczamy ze wszystkich stron.
Pojemnik przykrywamy i wkładamy do lodówki na minimum 24 godziny ( u mnie było 36)
W między czasie odlewamy wodę, która się wydobyła z mięsa.
Następnie mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem kuchennym.
Postępujemy tak samo jak w przypadku cukru
Do umytego pudełeczka ponownie wkładamy mięso i tym razem zasypujemy solą- dokładnie obtaczamy, przykrywamy i wkładamy do lodówki na kolejne 36 godziny, zlewamy wodę.
Mięso ponownie myjemy i osuszamy.
przygotowanie
Przygotowujemy przyprawy, jak już pisałam kombinacja dowolna.
Schab dokładnie nimi obtaczamy, przekładamy do pudełeczka i trafia na kolejne 24 godziny do lodówki. Następnego dnia delikatnie wkładamy do pończochy.
Mięso wieszamy w miejscu przewiewnym i najlepiej o temperaturze pokojowe.
U mnie wisiał na karniszu w kuchni, tylko w takim miejscu, gdzie nie świeci bezpośrednio słońce.
Czas suszenia też zależy od temperatury otoczenia, najlepiej sprawdzać- tzn jeżeli lekko ściśniemy mięso i jest miękkie to suszymy dalej,
SylaUla