reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

SUPERPRZEPIS

Schab suszony w czosnku niedźwiedzim

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Schab przygotowuję w czosnku - niedźwiedzim suszonym i granulowanym, jest bardzo delikatny, jeżeli wolicie coś ostrzejszego to dodajcie soli i pieprzu lub ostrej papryki, wtedy będzie też miał piękny kolor.

Schab suszony w czosnku niedźwiedzim Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Schab suszony w czosnku niedźwiedzim

 

 

Sposób przygotowania:

Schab suszony w czosnku niedźwiedzim

przygotowanie

Schab suszaony w czosku niedźwiedzim
dokładność ma znaczenie- mięso pozbawione wody nie psuje się

Schab myjemy, osuszamy i oczyszczamy z tłuszczu i błonek.

Mięso przekładamy do pojemnika i posypujemy cukrem, dokładnie obtaczamy ze wszystkich stron.

Pojemnik przykrywamy i wkładamy do lodówki na minimum 24 godziny ( u mnie było 36)

W między czasie odlewamy wodę, która się wydobyła z mięsa.

Następnie mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem kuchennym.

Postępujemy tak samo jak w przypadku cukru

Do umytego pudełeczka ponownie wkładamy mięso i tym razem zasypujemy solą- dokładnie obtaczamy, przykrywamy i wkładamy do lodówki na kolejne 36 godziny, zlewamy wodę.

Mięso ponownie myjemy i osuszamy.

przygotowanie

Schab suszaony w czosku niedźwiedzim
wieszamy w miejscu suchym, ciepłym i nie nasłonecznionym

Przygotowujemy przyprawy, jak już pisałam kombinacja dowolna.

Schab dokładnie nimi obtaczamy, przekładamy do pudełeczka i trafia na kolejne 24 godziny do lodówki. Następnego dnia delikatnie wkładamy do pończochy.

Mięso wieszamy w miejscu przewiewnym i najlepiej o temperaturze pokojowe.

U mnie wisiał na karniszu w kuchni, tylko w takim miejscu, gdzie nie świeci bezpośrednio słońce.

Czas suszenia też zależy od temperatury otoczenia, najlepiej sprawdzać- tzn jeżeli lekko ściśniemy mięso i jest miękkie to suszymy dalej,