Sposób przygotowania:
Schab suszony dojrzewający
Mięso oczyścić z błon i ścięgien - umyć i osączyć.
Obtoczyć z każdej strony w cukrze, włożyć do zamykanego pojemnika i włożyć do lodówki na dobę. Mięso będzie puszczało sok, który należy co kilka godzin odlać z pojemnika.
Schab opłukać pod bieżącą zimną wodą, dokłądnie osączyć i obtoczyć w soli.
W tym czasie umyć i osuszyć pojemnik - włożyć mięso i ponownie włożyć do lodówki na 12-15 godzin (jeśli schab jest wąski) aż do 15-20 godzin przy krótkim, ale szerokim kawałku.
W czasie chlodzenia ponownie odlewać zbierający się w pojemniku płyn.
Po zasoleniu mięso doładnie umyć pod zimną bieżącą wodą i osuszyć na papierowych ręcznikach.
Połączyć wybrane przyprawy, dokładnie wymieszać i w powstałej mieszance obtoczyć mięso ze wszystkich stron.
Schab ostrożnie włożyć do czystej pończochy, naciągnąć i zawiązać końcówkę. Całość zasznurować ciasno, jak baleron, aby zachował kształt.
Powiesić w przewiewnym chłodnym miejscu na 8-12 dni w zależności od szerokości mięsa.
Obtoczyć z każdej strony w cukrze, włożyć do zamykanego pojemnika i włożyć do lodówki na dobę. Mięso będzie puszczało sok, który należy co kilka godzin odlać z pojemnika.
Schab opłukać pod bieżącą zimną wodą, dokłądnie osączyć i obtoczyć w soli.
W tym czasie umyć i osuszyć pojemnik - włożyć mięso i ponownie włożyć do lodówki na 12-15 godzin (jeśli schab jest wąski) aż do 15-20 godzin przy krótkim, ale szerokim kawałku.
W czasie chlodzenia ponownie odlewać zbierający się w pojemniku płyn.
Po zasoleniu mięso doładnie umyć pod zimną bieżącą wodą i osuszyć na papierowych ręcznikach.
Połączyć wybrane przyprawy, dokładnie wymieszać i w powstałej mieszance obtoczyć mięso ze wszystkich stron.
Schab ostrożnie włożyć do czystej pończochy, naciągnąć i zawiązać końcówkę. Całość zasznurować ciasno, jak baleron, aby zachował kształt.
Powiesić w przewiewnym chłodnym miejscu na 8-12 dni w zależności od szerokości mięsa.