zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

SUPERPRZEPIS

Schab suszony świąteczny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczny suszony schab idealny na zbliżające się święta. Zamiast sklepowej wędliny, wiemy co jemy. A to ważne.

Schab suszony świąteczny Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schab suszony świąteczny

 

  • 1 kg schabu bez kości
  • 1/2 szk cukru
  • 1/2 szk soli himalajskiej

 

 

  • dodatkowo :
  • 2 nowe podkolanówki
  • naczynie z pokrywką

Sposób przygotowania:

Schab suszony świąteczny
Schab umyć i osuszyć.

Usunąć ewentualne błony.

Dno naczynia posypać cukrem, ułożyć schab i zasypać resztą cukru.

Zakryć naczynie i wstawić do lodówki na 24 godziny.

Co jakiś czas zlewać wytworzony sok.

Po 24 godzinach schab umyć i osuszyć.

Dno naczynia posypać solą, ułożyć schab i zasypać resztą soli.

Ponownie wstawić zakryte naczynie z mięsem do lodówki ale tym razem na 36 godzin.

Ponownie po tym czasie umyć schab, osuszyć i natrzeć przyprawami.

Za każdym razem naczynie należy umyć.

Do czystego i suchego naczynia włożyć przyprawiony schab i zakryć naczynie.

Wstawić do lodówki na 24 godziny.

Po tym czasie umieścić schab w podkolanówce a potem włożyć go do drugiej, zawiązać i powiesić w przewiewnym i w miarę ciepłym miejscu na tydzień.

Po tym czasie wyjąć schab z podkolanówek i przechowywać w lodówce.

Kroić w cienkie plasterki i podawać zamiast wędlin.
Schab suszony świąteczny
Dno naczynia posypać cukrem, ułożyć schab i zasypać resztą cukru.
Schab suszony świąteczny
Dno naczynia posypać solą, ułożyć schab i zasypać resztą soli.
Schab suszony świąteczny
Ponownie po tym czasie umyć schab, osuszyć i natrzeć przyprawami.
Schab suszony świąteczny
Po tym czasie umieścić schab w podkolanówce a potem włożyć go do drugiej, zawiązać i powiesić w przewiewnym i w miarę ciepłym miejscu na tydzień.