bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Polędwiczka faszerowana warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Lubię polędwiczki wieprzowe, szczególnie faszerowane warzywami, są smaczne i soczyste. Idealne na szybki obiad do pieczonych ziemniaków.

Polędwiczka faszerowana warzywami

Składniki:

Polędwiczka faszerowana warzywami

 

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 1 opakowanie mrożonych warzyw po grecku
  • Przyprawa do wieprzowiny
  • Sól, pieprz
  • 4 łyżki oleju
  • Sznurek do wędlin

Sposób przygotowania:

Polędwiczka faszerowana warzywami
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, przekładamy mrożone warzywa bez ziemniaków, wsypujemy zawartość saszetki, lekko podsmażamy, odstawiamy do ostudzenia. Polędwiczkę wieprzową rozcinamy tak żeby powstał nam duży płat mięsa, lekko rozbijamy.

Posypujemy przyprawą do wieprzowiny, solą oraz pieprzem, układamy równomiernie podsmażone warzywa. Polędwiczkę zwijamy dość ścisło, związujemy sznurkiem. Posypujemy przyprawą do wieprzowiny, solą, pieprzem i nacieramy pozostałym olejem.

Polędwiczkę wstawiamy na godzinę do lodówki, przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni. Ziemniaki które zostały nam z mieszanki warzyw możemy upiec razem z polędwiczką.