Sposób przygotowania:
Zapiekane muszle makaronowe
Boczek wędzony kroimy na plasterki o grubości około 2-3 mm. Muszle gotujamy al dente.
Kalafiora białego i zielonego oraz brokuła obgotowujemy przez 3 minuty, po czym zalewamy zimną wodą, by przerwać proces gotowania. Pomidorki dokładnie myjemy.
Mięso mielimy lub miksujemy za pomocą blendera. Dodajemy jajko i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym mięsem nadziewamy ugotowane al dente makaronowe muszle.
Formę wykładamy folią aluminiową. Na jej dno układamy pokrojony boczek. Na boczek układamy obgotowane warzywa. Na nich ustawiamy nadziane muszle makaronowe. W miejsca między muszlami wkładamy pomidorki.
Do osobnej miski dajemy śmietanę rosół oraz jajka. Całość dokładnie mieszamy. Dodajemy przyprawy i ponownie mieszamy. Taką mieszankę wlewamy do formy z warzywami i makaronem. Na wierzch układamy plasterki sera.
Całość zapiekamy w 190-200 st przez około 45-50 minut.
Kalafiora białego i zielonego oraz brokuła obgotowujemy przez 3 minuty, po czym zalewamy zimną wodą, by przerwać proces gotowania. Pomidorki dokładnie myjemy.
Mięso mielimy lub miksujemy za pomocą blendera. Dodajemy jajko i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym mięsem nadziewamy ugotowane al dente makaronowe muszle.
Formę wykładamy folią aluminiową. Na jej dno układamy pokrojony boczek. Na boczek układamy obgotowane warzywa. Na nich ustawiamy nadziane muszle makaronowe. W miejsca między muszlami wkładamy pomidorki.
Do osobnej miski dajemy śmietanę rosół oraz jajka. Całość dokładnie mieszamy. Dodajemy przyprawy i ponownie mieszamy. Taką mieszankę wlewamy do formy z warzywami i makaronem. Na wierzch układamy plasterki sera.
Całość zapiekamy w 190-200 st przez około 45-50 minut.
SylaUla
misia5