patunia87

patunia87

Złoty Ekspert
[Przepisów: 803]

Faszerowany bakłażan

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 5

znakomity bakłażan z farszem mięsnym z sosem pomidorowem oraz brązowym ryżem. Znakomite danie i nie wymagające dużego nakładu finansowego czy czasowego. Polecam.

Faszerowany bakłażan Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Faszerowany bakłażan

 

Sposób przygotowania:

Faszerowany bakłażan
Cebulę oraz czosnek drobno kroję. Smażę na oleju do zrumienienia. Dodaję mięso mielone. Smażę mięso. W między czasie kroję w kostkę paprykę. Bakłażana myję, przekrawam na pół, wydrążam środek i solę. Pozostawiam na 15 min.

Do usmażonego mięsa dodaję paprykę oraz pokrojony wkostkę miąższ bakłażana. Po upływie ok 3 min dodaję przecier pomidorowy oraz przyprawy. Duszę ok 15 min. W razie potrzeby dodaję odrobinę wody.

Między czasie gotuję ryż według instrukcji na opakowaniu. Ja preferuję ryż brązowy. Na samym końcu łączę ugotowany ryż z farszem.

Bakłażan odsączam ręcznikiem papierowym. Faszeruję farszem. Na górę kładę plastry mozzarelli. W nagrzanym piekarniku piekę ok 45 min, w 160 stoopniach góra-dół.
Faszerowany Bakłażan
Mięso mielone wieprzowe. Można również użyć innego mięsa.
Faszerowany Bakłażan
Bakłażana myję, przekrawam na pół i wydrążam środek.
Faszerowany Bakłażan
Miążdz kroję w kostkę ale nie musi być mała.
Faszerowany Bakłażan
Mięso smażę, warzywa łączę i dalej duszę.
Faszerowany Bakłażan
dodaję do mięsa przecier pomidorowy.Dodaję przyprawy a między czasie gotuję ryż.

Tagi:

dania warzywa