Sposób przygotowania:
Faszerowany bakłażan
Cebulę oraz czosnek drobno kroję. Smażę na oleju do zrumienienia. Dodaję mięso mielone. Smażę mięso. W między czasie kroję w kostkę paprykę. Bakłażana myję, przekrawam na pół, wydrążam środek i solę. Pozostawiam na 15 min.
Do usmażonego mięsa dodaję paprykę oraz pokrojony wkostkę miąższ bakłażana. Po upływie ok 3 min dodaję przecier pomidorowy oraz przyprawy. Duszę ok 15 min. W razie potrzeby dodaję odrobinę wody.
Między czasie gotuję ryż według instrukcji na opakowaniu. Ja preferuję ryż brązowy. Na samym końcu łączę ugotowany ryż z farszem.
Bakłażan odsączam ręcznikiem papierowym. Faszeruję farszem. Na górę kładę plastry mozzarelli. W nagrzanym piekarniku piekę ok 45 min, w 160 stoopniach góra-dół.
Do usmażonego mięsa dodaję paprykę oraz pokrojony wkostkę miąższ bakłażana. Po upływie ok 3 min dodaję przecier pomidorowy oraz przyprawy. Duszę ok 15 min. W razie potrzeby dodaję odrobinę wody.
Między czasie gotuję ryż według instrukcji na opakowaniu. Ja preferuję ryż brązowy. Na samym końcu łączę ugotowany ryż z farszem.
Bakłażan odsączam ręcznikiem papierowym. Faszeruję farszem. Na górę kładę plastry mozzarelli. W nagrzanym piekarniku piekę ok 45 min, w 160 stoopniach góra-dół.