Sposób przygotowania:
Polędwiczka faszerowana warzywami
Polędwiczkę myjemy-osuszamy i kroimy wzdłuż ale nie do końca. Następnie rozbijamy ją na duży prostokąt.Solimy,pieprzymy i smarujemy musztardą. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę,pieczarki ,paprykę i kapustę pekińską.Delikatnie solimy, pieprzymy i posypujemy płatkami chili oraz mielona kolendrą.Dusimy całość mieszając dotąd dopóki nam nadmiar płynu odparuje.Odstawiamy do ostygnięcia. Do przestudzonych warzyw dodajemy 2 garście sera mozzarelli i mieszamy.Przestudzony farsz wykładamy na mięso po całej długości. Zawijamy najpierw krótsze boki a póżniej dłuższe tworząc długą roladę. Następnie owijamy ją nicią i przesmażamy na mocno rozgrzanym oleju z wszystkich stron. Gotową przekładamy na wysmarowaną olejem folię aluminiową , zawijamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180*C (grzanie góra-grill) około 20 minut.W połowie pieczenia ją przekręcamy żeby nam ładnie doszła z każdej strony.Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na 5 minut żeby odpoczeła.Następnie ściągamy nić,kroimy w plastry i podajemy z ulubionymi dodatkami . . .
gusia1000