misia53

misia53

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Polędwiczki faszerowane

  • 12
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Na obiad serwujemy polędwiczki wieprzowe podduszone w winie i nafaszerowane serem lazur

Polędwiczki faszerowane

Składniki:

Polędwiczki faszerowane

 

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 20 dkg sera typu lazur, rokpol
  • 150 ml czerwonego wina
  • 3 małe twarde gruszki
  • 4 łyżki borówek do mięs
  • 2 łyzki musztardy miodowej
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 łyzki oleju
  • oregano , tymianek , sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Polędwiczki faszerowane
Polędwiczki natrzeć pieprzem, solą, zmiażdzonym czosnkiem, ziołami, odstawić na pół godziny.Ser pokroić w słupkii obtoczyć w ziolach.Cienkie końce polędwiczek podwinąc pod spód i przypiąć wykalaczką. W ich srodku wyciąć tunel i wepchnąć tam słupki sera. Gruszki przekroić, usunąć gniazda nasienne, zagłębienia wypelnić borówkami. W rondlu rozlać olej, polędwiczki obsmazyć z każdej strony na rumiano,posmarować musztardą,podlać winem.Dodać połówki gruszeki dusić razem pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut.Z mięsa wyjąć wykałaczki. Polędwiczki pokroić w ukośne plastry, podawać razem z gruszkami.

Tagi:

sery ser