WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2147]

Polędwiczka w sosie warzywnym z musztardą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polędwiczka wieprzowa duszona z cebulą, marchewką, pietruszką i koperkiem. Z dodatkiem musztardy. Łatwe i szybkie danie obiadowe.

Polędwiczka w sosie warzywnym z musztardą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Polędwiczka w sosie warzywnym z musztardą

 

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • Sól, pieprz do smaku
  • Mąka pszenna do panierowania
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka korzeń
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 cebula
  • 1-2 łyżeczki musztardy
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Polędwiczka w sosie warzywnym z musztardą

ETAP 1:

Polędwiczke oczyścić z błon. Pokroić na plastry o grubości ok 1-1,5cm. Przyprawić solą i pieprzem. Obtoczyć w mące.

Na patelni rozgrzać olej. Włożyć mięso. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Obsmażyć z obu stron i przełożyć do garnka. Dodać pokrojone w plasterki marchewkę i pietruszkę. Zalać wodą. Dodać koperek. Dusić do miękkości.

Mięso wyjąć. Sos zblendować. Dodać musztardę i wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Włożyć z powrotem mięso. Dusić kilka minut.

Podawać np. z ziemniakami.

Polędwiczka w sosie warzywnym z musztardą
Polędwiczka w sosie warzywnym z musztardą po przygotowaniu w garnku
Polędwiczka w sosie warzywnym z musztardą
Polędwiczka wieprzowa w sosie przed zblendowaniem
Polędwiczka w sosie warzywnym z musztardą
Obsmażone mięso zalane wodą z dodanymi warzywami
Polędwiczka w sosie warzywnym z musztardą
Opanierowane w mące mięso obsmażamy na patelni