Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Polędwiczki wieprzowe w sosie miodowo-musztardowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polędwiczki w gęstym sosie na bazie musztardy i miodu to smaczna i sycąca propozycja na obiad. Dobrze smakują z kaszą, ryżem, czy makaronem.

Polędwiczki wieprzowe w sosie miodowo-musztardowym

Składniki:

Polędwiczki wieprzowe w sosie miodowo-musztardowym

 

  • 1 polędwiczka wieprzowa (około 900 g)
  • 6 marchewek
  • 3 łyżeczki musztardy miodowej
  • 1 łyżeczka miodu płynnego
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • sól i pieprz
  • woda
  • olej do smażenia

Marynata:

  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżka miodu
  • 5 łyżek oleju

Sposób przygotowania:

Polędwiczki wieprzowe w sosie miodowo-musztardowym
1. Umytą i osuszoną ręcznikiem papierowym polędwiczkę pokroić w grube plastry,natrzeć je solą i pieprzem.

2. Składniki marynaty wymieszać. Wrzucić polędwiczkę, dokładnie natrzeć marynatą każdy plaster. Odłożyć na minimum 20 minut do lodówki. Mięso wrzucić na rozgrzany olej i obsmażyć po 3 minuty z każdej strony.

3. Podlać wodą tak by przykryła całość i zagotować. Wrzucić obraną, pokrojoną w kostkę marchew, miód, musztardę i przyprawy. Całość dusić na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa od czasu do czasu mieszając (ok 40-45 minut)

4. Mąkę rozrobić z odrobiną wody tak by była płynna. Plastry polędwiczki wyłowić z garnka, mieszankę mąki i wody szybko mieszając trzepaczką wlać do sosu. Zagotować, polędwiczki wrzucić z powrotem, sos w razie potrzeby doprawić i podusić przez 5 minut. Smacznego!

Tagi:

danie mięso