Sposób przygotowania:
Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-kurkowym
Polędwice umyj i osusz. Natrzyj solą i grubo zmielonym pieprzem. Owiń w folię i zostaw w lodówce na minimum 2 godziny, a najlepiej na noc. Po tym czasie pokrój ukośnie mięso w grube 1,5 cm plastry i każdy kawałek lekko utłucz tłuczkiem do mięsa.
Rozgrzej smalec na patelni i poukładaj na nim kawałki mięsa. Smaż 3 minuty, odwróć , zmniejsz ogień o połowę i dodaj cebulę posiekaną, liście laurowe i tymianek oraz szałwię, czosnek i sól (szczyptę). Mięsa nie odwracaj , ale pilnuj aby cebula się nie przypaliła.
Smaż około 2 minut i wlej śmietanę, oraz przygotowane kurki. Przykryj i duś (czasami zamieszaj ) około 15 minut. Po tym czasie, popróbuj sosu i ewentualnie dopraw. Podawaj z ziemniakami lub kaszą i np. zieloną sałatą.
Rozgrzej smalec na patelni i poukładaj na nim kawałki mięsa. Smaż 3 minuty, odwróć , zmniejsz ogień o połowę i dodaj cebulę posiekaną, liście laurowe i tymianek oraz szałwię, czosnek i sól (szczyptę). Mięsa nie odwracaj , ale pilnuj aby cebula się nie przypaliła.
Smaż około 2 minut i wlej śmietanę, oraz przygotowane kurki. Przykryj i duś (czasami zamieszaj ) około 15 minut. Po tym czasie, popróbuj sosu i ewentualnie dopraw. Podawaj z ziemniakami lub kaszą i np. zieloną sałatą.