Sposób przygotowania:
Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym
Polędwiczkę umyć, powycierać papierowym ręcznikiem, pokroić w plastry. Posypać solą i pieprzem. Wstawić do lodówki.
Pieczarki oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Cebule pokroić w piórka i zeszklić na jednej łyżce oleju. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone pieczarki, dusić razem do momentu aż pieczarki puszczą sok i płyn odparuje.
Śmietany oraz wodę wymieszać ze sobą i dodać do grzybów, zagotować, zmniejszyć ogień i na bardzo malutkim dusić doprawiając solą, pieprzem, kurkumą, ziołami, majerankiem oraz świeżą, posiekaną natką pietruszki.
Polędwiczki obtoczyć w mące i delikatnie zrumienić z dwóch stron na drugiej łyżce rozgrzanego oleju.. Tak przygotowane mięso dodać do sosu z grzybami , delikatnie wymieszać i dusić jeszcze razem około 5 minut.
Podawać z ulubionymi dodatkami, takimi jak kasze czy ziemniaki :)
Pieczarki oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Cebule pokroić w piórka i zeszklić na jednej łyżce oleju. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone pieczarki, dusić razem do momentu aż pieczarki puszczą sok i płyn odparuje.
Śmietany oraz wodę wymieszać ze sobą i dodać do grzybów, zagotować, zmniejszyć ogień i na bardzo malutkim dusić doprawiając solą, pieprzem, kurkumą, ziołami, majerankiem oraz świeżą, posiekaną natką pietruszki.
Polędwiczki obtoczyć w mące i delikatnie zrumienić z dwóch stron na drugiej łyżce rozgrzanego oleju.. Tak przygotowane mięso dodać do sosu z grzybami , delikatnie wymieszać i dusić jeszcze razem około 5 minut.
Podawać z ulubionymi dodatkami, takimi jak kasze czy ziemniaki :)
lukrowanepierniczki