MysiaZuzia

MysiaZuzia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 218]

Polędwiczki balsamiczne z ryżem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne polędwiczki pokryte balsamicznym karmelem. Zachwycają wykwintnym, acz delikatnym smakiem.

Polędwiczki balsamiczne z ryżem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Polędwiczki balsamiczne z ryżem

 

Sposób przygotowania:

Polędwiczki balsamiczne z ryżem
Około 250 gram polędwicy wieprzowej oczyszczamy z błonek i kroimy na plastry. Następnie lekko je rozbijamy. Polędwiczki przekładamy do naczynia, w którym będą się marynowały. Posypujemy je grubo mielonym kolorowym pieprzem, tymiankiem i solą morską. Całość podlewamy solidnie octem balsamicznym dobrej jakości. Zakrywamy folią spożywczą i marynujemy w lodówce przez kilka godzin. Kiedy polędwiczki są już gotowe do dalszej obróbki gotujemy brązowy ryż w dużej ilości lekko osolonej wody. Po ugotowaniu odcedzamy. Bierzemy dwie małe lub jedną średnią cebulę, obieramy ze skórki i kroimy na pół, a następnie na półplasterki. Cebulę szklimy na oliwie z oliwek uważając, żeby się nie przysmażyła. Zdejmujemy cebulę i na patelnię wrzucamy polędwiczki podlewając zalewą z marynaty. Smażymy je z obu stron – będą miały ciemny kolor od karmelizującego się octu balsamicznego. Kiedy polędwiczki są już gotowe dodajemy jeszcze trochę octu oraz zeszkloną cebulkę. Przesmażamy razem z cebulką. Wykładamy na ugotowany ryż. Ze smakiem balsamicznych polędwiczek doskonale komponuje się lekka goryczka listków rukoli.
Polędwiczki balsamiczne z ryżem
Polędwiczki pokroić na kawałki i zamarynować
Polędwiczki balsamiczne z ryżem
Cebulkę pokroić i zeszklić na oliwie z oliwek
Polędwiczki balsamiczne z ryżem
Smażyć polędwiczki na oliwie dodając marynatę
Polędwiczki balsamiczne z ryżem
Do karmelizujących się polędwiczek dodać zeszkloną cebulkę

Tagi:

ryż