Sposób przygotowania:
Polędwiczki drobiowe duszone w sosie pieczarkowym
Drobiowe polędwiczki opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, lekko naciąć w dwóch, trzech miejscach.
Polędwiczki oprószyć przyprawami przykryć ścierką i włożyć na godzinę do lodówki.
Po tym czasie polędwiczki włożyć na rozgrzane masło klarowne i smażyć około 10 - 15 minut z jednej i drugiej strony.
W razie potrzeby doprawić do smaku pieprzem i solą.
Przygotować sos grzybowy.
Pieczarki oczyścić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Cebule obrać , pokroić w kostkę,zeszklić na gorącej oliwie, dodać starte pieczarki i dusić około 15 - 20 minut, lekko osolić.
Następnie dolać bulionu około 1,5 - 2 szklanek, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Pod koniec duszenia sos zagęścić mąką wymieszaną w wodzie.
Do sosu włożyć podsmażone polędwiczki i dusić w sosie jeszcze około 10 minut.
Podawać gorące z ziemniaczkami.
Sos nożna zabielić śmietaną.
Polędwiczki oprószyć przyprawami przykryć ścierką i włożyć na godzinę do lodówki.
Po tym czasie polędwiczki włożyć na rozgrzane masło klarowne i smażyć około 10 - 15 minut z jednej i drugiej strony.
W razie potrzeby doprawić do smaku pieprzem i solą.
Przygotować sos grzybowy.
Pieczarki oczyścić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Cebule obrać , pokroić w kostkę,zeszklić na gorącej oliwie, dodać starte pieczarki i dusić około 15 - 20 minut, lekko osolić.
Następnie dolać bulionu około 1,5 - 2 szklanek, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Pod koniec duszenia sos zagęścić mąką wymieszaną w wodzie.
Do sosu włożyć podsmażone polędwiczki i dusić w sosie jeszcze około 10 minut.
Podawać gorące z ziemniaczkami.
Sos nożna zabielić śmietaną.
gusia1000