Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Szynka peklowana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna zdrowa szynka peklowana na kanapki. Nie ma to jak zrobić samemu w domu mięso bez żadnych konserwantów.

Szynka peklowana Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szynka peklowana

 

  • 1-1,5 kg surowej szynki

Zalewa

  • 1 1/2 litra wody
  • 2 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ziaren jałowa
  • 10 nasion kolendry
  • 5 ziaren czerwonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 3 łyżki soli do peklowania
  • 4 żabki czosnku

Do posmarowania

  • po 1/2 łyżeczki rozmarynu i tymianku
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • szczypta ostrej mielonej papryki
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 1/2 szkl bulionu

Sposób przygotowania:

Szynka peklowana
Wodę i ocet wymieszaj w garnku dodać obrane ząbki czosnku i pozostałe składniki oprócz soli peklowanej . Doprowadź do wrzenia i gotuj 5 minut. Przestudź.

Do letniej zalewy wsyp sól wymieszaj i wystudź. Oczyszczone mięso zalej marynatą i odstaw na 7 dni , każdego dnia obracaj je.

Po 7 dniach wyjmij mięso i osusz, przyprawy do posmarowania wymieszaj i wetrzyj w mięso. Posmaruj musztardą i włóż do rękawa do pieczenia , wlej bulion i zawiąż.

Piec 1 h w 200 stopniach, 15 minut przed końcem rozetnij worek aby szynka się przypiekła.
Szynka peklowana
Wodę i ocet wymieszaj w garnku dodać obrane ząbki czosnku i pozostałe składniki oprócz soli peklowanej . Doprowadź do wrzenia i gotuj 5 minut. Przestudź
Szynka peklowana
Do letniej zalewy wsyp sól wymieszaj i wystudź
Szynka peklowana
Oczyszczone mięso zalej marynatą i odstaw na 7 dni , każdego dnia obracaj je.
Szynka peklowana
Oczyszczone mięso zalej marynatą i odstaw na 7 dni , każdego dnia obracaj je.