SUPERPRZEPIS

Polędwiczki, gruszki i pleśniaczek

  • 6
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Polędwiczki, gruszki i pleśniaczek Więcej zdjęć (5)

Wyborne danie w sam raz na uroczystą kolację lub świąteczny obiad

Składniki:

Polędwiczki, gruszki i pleśniaczek

 

Sposób przygotowania:

Polędwiczki, gruszki i pleśniaczek
Do naczynia wlewamy oliwę, dodajemy dużą ilość ziół prowansalskich, przeciśnięty przez praskę czosnek i resztę przypraw, mieszamy. Polędwiczkę kroimy na pół i delikatnie wydrążamy wzdłuż. Ser dzielimy na 3 części. W dziurki mięsa wkładamy marynatę, następnie wkładamy 2/3 pokruszonego pleśniaka. W reszcie marynaty obtaczamy mięsko i podsmażamy na patelni aż nabierze brązowego koloru. Gruszki obieramy, kroimy na pół i łyżeczką wyciągamy środki, napełniamy żurawiną. Układamy gruszki obok polędwiczek, podlewamy wodą i winem, dodajemy resztę pokruszonego sera. Przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 20 minut. Na koniec zagęszczamy sos mąką. Wybornie smakują z dodatkiem kopytek!
Polędwiczki, gruszki i pleśniaczek
Do środka aplikujemy marynatę i pleśniaczek
Polędwiczki, gruszki i pleśniaczek
Obok mięsa układamy nadziane żurawiną gruszki
Polędwiczki, gruszki i pleśniaczek
do marynaty dodajemy duuużo ziół prowansalskich
Polędwiczki, gruszki i pleśniaczek
A na koniec sprzątanko-pomoże nam Fairy!