Sposób przygotowania:
Polędwiczki w miodzie i musztardzie
Umyte i pokrojone w trzycentymetrowe plastry polędwiczki rozbić lekko i oprószyć solą oraz pieprzem. Odstawić. Wszystkie składniki na marynatę wymieszać ze sobą w miseczce, włożyć do niej polędwiczki i mieszać, aż pokryją się dobrze marynatą.
Przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na minimum 30 min, a najlepiej na kilka godzin. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, przygotować naczynie żaroodporne. Przed włożeniem do piekarnika polędwiczki obsmażyć na niewielkiej ilości oliwy z oliwek na patelni, aż mięso zacznie się rumienić.
Takie podsmażone polędwiczki przełożyć do naczynia żaroodpornego i włożyć do piekarnika na 10 minut, pod przykryciem. W czasie, gdy polędwiczki miękną w piekarniku, przygotować sos, używając do tego nieumytej patelni, na której smażono polędwiczki.
Wylać na nią wodę, dodać sos, wino i paprykę. Gdy zacznie się gotować, dodać kromki chleba bez skórki. Po rozpuszczeniu się chleba przesiać sos przez sitko. Polędwiczki podawać polane sosem, z ziemniaczkami młodymi i sałatą. Smacznego!
Przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na minimum 30 min, a najlepiej na kilka godzin. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, przygotować naczynie żaroodporne. Przed włożeniem do piekarnika polędwiczki obsmażyć na niewielkiej ilości oliwy z oliwek na patelni, aż mięso zacznie się rumienić.
Takie podsmażone polędwiczki przełożyć do naczynia żaroodpornego i włożyć do piekarnika na 10 minut, pod przykryciem. W czasie, gdy polędwiczki miękną w piekarniku, przygotować sos, używając do tego nieumytej patelni, na której smażono polędwiczki.
Wylać na nią wodę, dodać sos, wino i paprykę. Gdy zacznie się gotować, dodać kromki chleba bez skórki. Po rozpuszczeniu się chleba przesiać sos przez sitko. Polędwiczki podawać polane sosem, z ziemniaczkami młodymi i sałatą. Smacznego!