jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Polędwiczki z gruszkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Przed podaniem całość posypujemy pokrojoną natką pietruszki. Połączenie polędwiczki, gruszki i sera pleśniowego okazało się jesiennym hitem w mojej kuchni!

Polędwiczki z gruszkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Polędwiczki z gruszkami

 

  • Składniki na 4-5 porcji:
  • 1 polędwiczka wieprzowa (ok 700 g),
  • 100 g sera pleśniowego (z niebieską pleśnią),
  • 3 gruszki,
  • 0,5 małej cebuli,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • świeżo mielony kolorowy pieprz,
  • świeżo mielona sól morska,
  • łyżka posiekanego koperku,
  • natka pietruszki do podania,
  • około 150 ml śmietanki 30%,
  • tłuszcz do wysmarowania naczynia

 

Sposób przygotowania:

Polędwiczki z gruszkami
Polędwiczkę dzielimy na plastry około 1,5 cm. każdy plaster delikatnie rozbijamy. Mięso przyprawiamy świeżo mieloną solą i pieprzem. Gruszki obieramy i dzielimy na ćwiartki. Przygotowane mięso i gruszki układamy naprzemiennie w nasmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu układamy pokrojona cebulkę. W garnuszku mieszamy śmietankę z koperkiem i całość delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Gotową śmietanką zalewamy mięso. Mięso wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 10 minut. Po tym czasie naczynie żaroodporne wyjmujemy i całość posypujemy pokrojonym w kostkę serem. Danie ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze około 30 minut (180°C). Mięso powinno być miękkie, a wierzch delikatnie się zrumienić.
Polędwiczki z gruszkami
polędwiczkę dzielimy na plastry. Każdy plaster delikatnie rozbijamy.
Polędwiczki z gruszkami
gruszki obieramy ze skórki i kroimy w plasterki
Polędwiczki z gruszkami
W przygotowanym naczyniu żaroodpornym układamy mięso i owoce
Polędwiczki z gruszkami
Całość zalewamy sosem i wkładamy do nagrzanego piekarnika

Tagi:

sery ser