Sposób przygotowania:
Polędwiczki z gruszkami
Polędwiczkę dzielimy na plastry około 1,5 cm. każdy plaster delikatnie rozbijamy. Mięso przyprawiamy świeżo mieloną solą i pieprzem. Gruszki obieramy i dzielimy na ćwiartki. Przygotowane mięso i gruszki układamy naprzemiennie w nasmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu układamy pokrojona cebulkę. W garnuszku mieszamy śmietankę z koperkiem i całość delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Gotową śmietanką zalewamy mięso. Mięso wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 10 minut. Po tym czasie naczynie żaroodporne wyjmujemy i całość posypujemy pokrojonym w kostkę serem. Danie ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze około 30 minut (180°C). Mięso powinno być miękkie, a wierzch delikatnie się zrumienić.
Marlen88
jaga85
polecam jednak świeże.