Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Polędwiczki herbaciane z gruszką

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

pyszne danie i niecodzienne wykorzystanie herbaty

Polędwiczki herbaciane z gruszką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Polędwiczki herbaciane z gruszką

 

  • polędwiczka wieprzowa - 1 wystarczy na 2 porcje
  • 2 torebki herbaty - użyłam ekspresowej, białej figowo - gruszkowej
  • 2 łyżeczki sosu sojowego jasnego
  • 4 łyżeczki oleju z pestek winogron
  • do smaku: grubo mielona suszona chili
  • 1 malutka łyżeczka masła
  • napar z dwóch torebek herbaty - użyłam ekspresowej, białej figowo - gruszkowej (zaparzone w 100 ml wody)
  • 1 duża twarda gruszka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki syropu/konfitury figowej
  • 2 garść świeżych listków szpinaku
  • 2 figi z konfitury
  • 2 łyżeczki posiekanej czerwonej cebuli

Sposób przygotowania:

Polędwiczki herbaciane z gruszką
polędwiczkę oczyściłam z błonek i pokroiłam na lekko ukośne plastry grubości ok. 1 , 5 cm, leciutko rozbiłam dłonią. W miseczce zmieszałam herbatę wysypaną z torebek, sos sojowy, olej i jakieś 4 szczypty grubo mielonej chili - do mieszanki włożyłam plastry mięsa, obtoczyłam dokładnie i odstawiłam do lodówki na godzinę (a przynajmniej na pół).Gruszkę obrałam, usunęłam gniazdo nasienne a miąższ pokroiłam w drobną kostkę - od razu skropiłam sokiem z cytryny żeby nie ściemniała. Dodałam drobno posiekaną natkę pietruszki i dosłodziłam do smaku konfiturą figową - to właściwie syrop figowy, w którym leżą całe figi - przetwór rodem z Gruzji. Odstawiłam na trochę a następnie lekko odcedziłam - z większości owocu przygotowałam 2 porcje na talerzach. Szpinak opłukałam i osuszyłam, figi pokroiłam na małe kawałki. Rozłożyłam liście obok sałatki z gruszek, posypałam figami i posiekaną drobno cebulą, która nada nieco ostrości łamiąc słodycz owoców. Mocno nagrzałam patelnię grillową. Ułożyłam na niej mięso i smażyłam dosłownie po minucie z każdej strony - polędwiczka jest delikatne i nie potrzeba jej więcej. Zrumienione mięso przełożyłam na talerz i przykryłam folią aluminiową. Na patelnię wlałam zaparzoną wcześniej herbatę i to co zostało z sałatki gruszkowej - gotowałam na silnym ogniu żeby zredukować - sos musi być dość gęsty, odrobinę doprawiłam go jeszcze chili i syropem figowym. Gdy miał według mnie odpowiednią gęstość zlałam go do kubka przecierając przez sitko i wmieszałam odrobinę masła - dzięki temu nabrał aksamitnej konsystencji. Polędwiczki wyłożyłam na talerze, polałam sosem i gotowe.
Polędwiczki herbaciane z gruszką
polędwiczki oczyściłam z błonek i pokroiłam na plastry
Polędwiczki herbaciane z gruszką
herbatę wysypałam z torebek i wymieszałam z olejem - sosem sojowym i chili
Polędwiczki herbaciane z gruszką
w takiej mieszance obtoczyłam kawałki mięsa i odstawiłam na minimum pół godziny
Polędwiczki herbaciane z gruszką
obraną gruszkę pokroiłam w drobną kosteczkę - wymieszałam z sokiem cytrynowym i syropem figowym