Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Polędwiczki z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 115
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sycący i rozgrzewający posiłek dla każdego, mięciutkie, delikatne, soczyste mięso z dodatkiem warzyw. Podany z makaronem.

Polędwiczki z warzywami

Składniki:

Polędwiczki z warzywami

 

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 1 cebula
  • 2 żabki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 2 marchewki
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona
  • 1 opakowanie fasolki szparagowej mrożonej
  • Kawałek korzenia Imbiru
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • 4 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • ½ łyżeczki tabasco
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Polędwiczki z warzywami

I

Polędwiczki z warzywami
Przygotowujemy mieso, kroimy, i marynujemy.

1. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w paski. Do mięsa wlewamy dwie łyżki sosu sojowego oraz solimy. Smażymy na rozgrzanym oleju.

II

Polędwiczki z warzywami
Przygotowanie warzyw

2. Cebulę, czosnek, imbir obieramy drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju.

3. Papryczkę chili obieramy z nasion, drobno kroimy i przekładamy do warzyw.

4. Marchewki obieramy, kroimy w słupki, papryki obieramy z nasion, kroimy w paseczki i również przekładamy do warzyw. Dodajemy fasolkę, solimy, podlewamy jedną szklanką wody i gotujemy.

III

Polędwiczki z warzywami

5. Do naczynia wlewamy ½ szklanki wody, dwie łyżki sosu sojowego, ocet ryżowy, miód, wsypujemy skrobię ziemniaczaną i mieszamy. Sos wlewamy do warzyw.

IV

6. Na koniec warzywa łączymy z mięsem, chwilkę gotujemy.

7. Danie gotowe, podajemy z makaronem,

8. Smacznego.