Nutka Smaku

Nutka Smaku

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Ryż z serem feta i groszkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepyszny i niskokaloryczny ryż jaśminowy który świetnie sprawdzi się dla osób, które są aktywne fizycznie ze względu na jego bardzo niską kaloryczność.

Ryż z serem feta i groszkiem

Składniki:

Ryż z serem feta i groszkiem

Ryż

  • Ryż jaśminowy 1/2 szklanki
  • ser feta
  • groszek zielony 50g
  • por biała część
  • bulion warzywny 1 szklanka
  • Szpinak
  • czosnek 2 ząbki
  • koperek 2 łyżki
  • Olej kokosowy

Sposób przygotowania:

Ryż z serem feta i groszkiem
1. Kroimy pora na 4 części i siekamy na drobno

2. Cebulę pokroić w plastry zaś czosnek drobno posiekać

3. Łyżkę oleju kokosowego rozgrzać na patelni po czym wrzucamy pokrojonego pora, cebulę i czosnek i smażyć 3-5 min.

4. Następnie dodać ryż i smażyć 1-2 minuty

5. Wlać bulion / posoloną wodę , przykryć patelnie i gotować do około 15 min (na małym ogniu)

6. W międzyczasie posiekaj szpinak oraz groszek

7. Po około 7-9 minutach od przykrycia patelni, wrzucić szpinak z groszkiem

8. Po około 15 minutach kiedy ryż wchłonie płyn (sprawdzić czy ryż nie jest jeszcze twardy) zdjąć z ognia i dodać sok z cytryny i koperek.

9. Całość przykryj nakryciem i zostaw na około 15 min aby smaki się połączyły

10. Dodać ser feta wraz z plasterkami cytryny (opcjonalne).