Sposób przygotowania:
Smażone polędwiczki z kurczaka
Polędwiczki z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i wkładamy do miski.
Marynata;
Przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, miód, sos sojowy oraz paprykę słodką mieloną mieszamy z oliwą (wszystkie składniki dobrze wymieszać).
Gotową marynatę dodajemy do polędwiczek i dobrze mieszamy.
Przykrywamy ściereczką i wkładamy do lodówki na 1,5 godzin
Krótko przed smażeniem polędwiczki wyjmujemy z lodówki.
Na głębszej patelni rozgrzewamy masło klarowne wkładamy polędwiczki i smażymy do miekkości na złoty kolor z obu stron.
Smażymy około 10 - 15 minut na średnim ogniu z każdej strony.
W razie potrzeby polędwiczki doprawić solą i pieprzem.
Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem , lub z sałatką warzywną.
Również możemy podawać je z sosem zrobionym z tłuszczu który pozostał z pieczenia.
Wystarczy do tłuszczu wmieszać śmietanę z odrobiną mąki i sos gotowy.
Marynata;
Przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, miód, sos sojowy oraz paprykę słodką mieloną mieszamy z oliwą (wszystkie składniki dobrze wymieszać).
Gotową marynatę dodajemy do polędwiczek i dobrze mieszamy.
Przykrywamy ściereczką i wkładamy do lodówki na 1,5 godzin
Krótko przed smażeniem polędwiczki wyjmujemy z lodówki.
Na głębszej patelni rozgrzewamy masło klarowne wkładamy polędwiczki i smażymy do miekkości na złoty kolor z obu stron.
Smażymy około 10 - 15 minut na średnim ogniu z każdej strony.
W razie potrzeby polędwiczki doprawić solą i pieprzem.
Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem , lub z sałatką warzywną.
Również możemy podawać je z sosem zrobionym z tłuszczu który pozostał z pieczenia.
Wystarczy do tłuszczu wmieszać śmietanę z odrobiną mąki i sos gotowy.
gusia1000