BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 765]

Smażone polędwiczki z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam pyszne miękkie, soczyste polędwiczki z kurczaka. Polędwiczki z marynaty a następnie smażone na gorącym tłuszczu są na prawdę smakowite.

Smażone polędwiczki z kurczaka

Składniki:

Smażone polędwiczki z kurczaka

 

  • Polędwiczki z kurczaka około 10 szt,
  • Masło klarowne do smażenia 3 - 4 łyżki,

 

  • marynata;
  • oliwa 1/2 szkl,
  • sól, pieprz do smaku,
  • miód 2 łyżki,
  • sos sojowy około 2 łyżek,
  • czosnek 2 ząbki,
  • papryka mielona słodka 1 łyżka,

Sposób przygotowania:

Smażone polędwiczki z kurczaka
Polędwiczki z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i wkładamy do miski.

Marynata;

Przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, miód, sos sojowy oraz paprykę słodką mieloną mieszamy z oliwą (wszystkie składniki dobrze wymieszać).

Gotową marynatę dodajemy do polędwiczek i dobrze mieszamy.

Przykrywamy ściereczką i wkładamy do lodówki na 1,5 godzin

Krótko przed smażeniem polędwiczki wyjmujemy z lodówki.

Na głębszej patelni rozgrzewamy masło klarowne wkładamy polędwiczki i smażymy do miekkości na złoty kolor z obu stron.

Smażymy około 10 - 15 minut na średnim ogniu z każdej strony.

W razie potrzeby polędwiczki doprawić solą i pieprzem.

Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem , lub z sałatką warzywną.

Również możemy podawać je z sosem zrobionym z tłuszczu który pozostał z pieczenia.

Wystarczy do tłuszczu wmieszać śmietanę z odrobiną mąki i sos gotowy.