Sylvia90

Sylvia90

Szef Kuchni
[Przepisów: 17]

Polenta na słodko z nektarynką i amarantusem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
  • KALORIE: 250
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przysmak kuchni włoskiej wykonany na bazie drobnej kaszki kukurydzianej. Smak wzbogaca obecność ekspandowanego amarantusa i słodkiej nektarynki. Danie może być doskonałą przystawką na zimno lub też na ciepło. Doskonałe dla wegan i celiakiów.

Polenta na słodko z nektarynką i amarantusem

Składniki:

Polenta na słodko z nektarynką i amarantusem

Na masę kukurydzianą

  • 300 g drobnej kaszki kukurydzianej
  • 1 litr wody
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub oliwy z oliwek

Na masę z amarantusem

  • 120 g amarantusa ekspandowanego
  • 50 ml jasnego syropu z agawy lub melasy trzcinowej
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 50 ml śmietanki kokosowej 22%
  • 2-3 duże nektarynki
  • 4 łyżki jasnego cukru trzcinowego

Sposób przygotowania:

Polenta na słodko z nektarynką i amarantusem
1. Kaszkę rozprowadzamy w 300 ml zimnej wody. W garnku zagotowujemy 700 ml wody z olejem kokosowym mieszając. Gdy woda zaczyna wrzeć wlewamy kaszkę i mieszamy. Gotujemy przez ok. 5-8 minut do momentu aż kaszka się rozklei ale wciąż pozostanie rzadka. Zbyt gęsta będzie później twarda i nie zbyt przyjemna do zjedzenia. Zdejmujemy z ognia i lekko studzimy. 

2. W misce mieszamy amarantus z syropem z agawy i śmietanką kokosową i kardamonem, całość mieszamy do połączenia. Następnie dodajemy do przestudzonej kaszki. Kaszka po przemieszaniu będzie mieś konsystencję średnio gęstej i jednolitej papki. 

3. Formę o wym. 20 cm x 20 cm smarujemy tłuszczem, i wykładamy masę. Starannie i równomiernie rozprowadzamy . Polenta ma być nie wysokim plackiem. 

4. Nektarynki myjemy i wyjmujemy pestki dzielimy na plasterki ok. 1-1,5 cm każdy. Wciskamy delikatnie w polentę i posypujemy wierzch cukrem trzcinowym. Wstawiamy całość do piekarnika i pieczemy 25 -30 minut w 160 st C.