Sposób przygotowania:
Polędwiczki grzybowe z polentą
Kaszkę kukurydziana wsypujemy do dwóch szklanek wrzątku. Dodajemy sól oraz łyżkę masła. Gotujemy cały czas mieszając aż kaszka wchłonie cały płyn (około 8-10 minut). Kaszkę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i studzimy. Zestalona kaszkę kroimy na porcje i przesmażamy na złoto z obu stron. Oprószamy świeżo mielonym czarnym pieprzem i w razie potrzeby solą. Polędwiczkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na plastry o grubości 1 cm i rozpłaszczamy dłonią. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. W garnku rozgrzewamy łyżkę masła z łyżką oliwy. Przesmażamy polędwiczki na mocno rozgrzanym tłuszczu 1 minutę z każdej strony. Polędwiczki przekładamy na talerz a na tłuszczu pozostałym z ich smażenia szklimy cebule pokrojoną w księżyce. Wkładamy ponownie polędwiczki. Dolewamy wywar grzybowy i grzybki mun. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około 35 minut do miękkości.
weronikaS