kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Polędwiczki grzybowe z polentą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszna propozycja na niedzielny obiad lub rodzinną uroczystość. Niezawodne połączenie polędwiczek z grzybami z pewnością nie zawiedzie.

Polędwiczki grzybowe z polentą

Składniki:

Polędwiczki grzybowe z polentą

 

  • polędwiczka wieprzowa (około 450g)
  • 0,75l wywaru grzybowego (najlepiej z gotowania grzybów, ewentualnie z kostki grzybowej)
  • 40g suszonych grzybów mun (lub leśnych)
  • średnia cebula
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżka masła
  • sól, czarny pieprz
  • polenta:
  • szklanka kaszki kukurydzianej
  • 2 szklanki wody
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżki masła
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól, czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Polędwiczki grzybowe z polentą
Kaszkę kukurydziana wsypujemy do dwóch szklanek wrzątku. Dodajemy sól oraz łyżkę masła. Gotujemy cały czas mieszając aż kaszka wchłonie cały płyn (około 8-10 minut). Kaszkę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i studzimy. Zestalona kaszkę kroimy na porcje i przesmażamy na złoto z obu stron. Oprószamy świeżo mielonym czarnym pieprzem i w razie potrzeby solą. Polędwiczkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na plastry o grubości 1 cm i rozpłaszczamy dłonią. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. W garnku rozgrzewamy łyżkę masła z łyżką oliwy. Przesmażamy polędwiczki na mocno rozgrzanym tłuszczu 1 minutę z każdej strony. Polędwiczki przekładamy na talerz a na tłuszczu pozostałym z ich smażenia szklimy cebule pokrojoną w księżyce. Wkładamy ponownie polędwiczki. Dolewamy wywar grzybowy i grzybki mun. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około 35 minut do miękkości.

Tagi:

grzyby polenta