Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Polenta z gulaszem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Jest świetną alternatywą , dla ryżu ... kasz i ziemniaków do obiadu.

Polenta z gulaszem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Polenta z gulaszem

 

Sposób przygotowania:

Polenta z gulaszem
W garnku gotujemy bulion ( u mnie kostka ). Zmniejszamy ogień i stopniowo dodajemy kaszę , cały czas mieszając.Gotujemy na minimalnym ogniu bez przykrycia przez 10-15 minut. Mieszamy. Pod koniec gotowania dodajemy masło, starty ser, zioła i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.Niewielką formę wykładamy folią aluminiową. Przekładamy do niego polentę, wygładzamy wierzch łyżką i odstawiamy do stężenia na ok.1 godzinę.Polenta po tym czasie nadaje się już do jedzenia , jednak jeśli chcemy jeszcze sprawić , by miała chrupiącą skórkę , możemy przesmażyć ją na patelni na niewielkiej ilości oliwy. Podajemy z ulubionym sosem! ( u mnie wołowy gulasz ) Smacznego!
Polenta z gulaszem
Jest świetną alternatywą , dla ryżu ... kasz i ziemniaków do obiadu.